0

Japonský šéfkuchařský nůž CHROMA Haiku Itamae Suminagashi I-02 Gyuto 210 mm

Číslo produktu: I02

105000,- s DPH
Dočasně vyprodáno

Nejlepší alternativy (vše skladem)

Bestseller
Tip na dárek
Skladem
 
1505  s DPH
Tip na dárek
Skladem
 
3390  s DPH

  • Technické charakteristiky
    Délka čepele: 21 cm
    Nože podle použití: Kuchařský nůž
  • Popis

    Tradiční japonský šéfkuchařský nůž Chroma Haiku Itamae Suminagashi I-02 Gyuto o délce čepele 21 cm je dokonale vyvážený pro hrubší i jemnější krájení, sekání a vykosťování. Vhodný je na maso, ryby, ovoce a zeleninu.

    • Tradiční japonský šéfkuchařský nůž na maso, ryby, ovoce a zeleninu
    • Délka čepele: 21 cm
    • Ostří: oboustranné ostří
    • Damascénská čepel: jádro z modré oceli Yasuki a 32 vrstev oceli Suminagashi
    • Rukojeť: Všechny nože Haiku Itamae mají vysoce kvalitní rukojeť z tvrdého dřeva v tmavé barvě. Rukojeť a čepel jsou zboku spojeny bambusovým čepem Mekugi. Svorka rukojeti je vyrobená z leštěného bizoního rohu.
    • Nůž Takumi
    • Každý nůž je vybavený dřevěnou krabičkou Kiribaco a olejem Hamanono Abura (pro údržbu čepele a její ochraně před rzí)

    Chroma – Haiku Itamae Suminagashi

    Vlastnosti:

    • Nože Chroma Haiku Itamae jsou ručně vyráběné nože ze Sakai v Japonsku
    • Nože Chroma Haiku Itamae jsou velmi ostré
    • Nože Chroma Haiku Itamae vyrábí pouze ti nejlepší mistři kováři
    • Nože Chroma Haiku Itamae používají šéfkuchaři suši
    • Nože Chroma Haiku Itamae jsou mistrně zpracované
    • Nože Chroma Haiku Itamae jsou vyrobené z vysoce kvalitní oceli
    • Nože Chroma Haiku Itamae jsou oblíbené díky jejich krásnému vzhledu

    Nože Chroma Haiku Itamae vyrobené z damascénské oceli jsou jedinečné ve všech směrech.

    Tyto nože spojují mistrné řemeslo s materiály prémiové kvality, tradicí a elegancí.

    Každý nůž je jedinečný a je výsledkem výrobního procesu, který zahrnuje více než 100 kroků a který dokáží provést pouze ti nejzručnější mistři v Sakai. Nože Chroma Haiku Itamae jsou profesionální nože používané největšími šéfkuchaři suši v Japonsku. Ručně vyráběné nože ze Sakai jsou bezpochyby mezi nejlepšími noži na světě. Město Sakai má nejbohatší tradici výroby nožů v celém Japonsku. Šéfkuchaři japonského císaře používají ručně vyrobené nože ze Sakai dodnes.

    Pouze takové nože, které jsou ručně vyrobené ve městě Sakai za pomocí tradičních materiálů s největší péčí, mohou získat prestižní pečeť kvality a unikátní registrační číslo udělené Asociací výrobců a obchodníků s noži federace Sakai.

    Registrační číslo se dá použít ke zjištění konkrétního mistra, který čepel daného nože vyráběl a brousil. Haiku Itamae patří do prestižní řady nožů Takumi Chroma.

    Suminagashi

    Japonské slovo „Suminagashi“ („sumi“ = inkoust, „nagashi“ = plynout) označuje tradiční techniku v japonském umění. Při něm se střídavě vylévá inkoust a mýdlová voda na klidnou hladinu vody v jezírku, na které se pak vytvářejí vzorce. Pokud se hladina vody potom rozhýbe, vytvářejí se ještě složitější vzorce, tak jako vzorce čepelí nožů Chroma Haiku Itamae Suminagashi.

    Čepel Itamae Suminagashi má jádro z velmi tvrdé modré oceli Yasuki. Yasuki hagane patří k nejlepším a nejstarším druhům oceli pro výrobu nožů v Japonsku a mezi japonskými výrobci nožů se těší velké prestiži.

    Jádro čepele je chráněné v souladu s principem, který se uplatňuje u nožů Kurouchi nebo Haiku, ale v tomto případě jde o finančně náročnější způsob ochrany. Tvrdé jádro čepele je z obou stran chráněné o něco měkčí ocelí Suminagashi.

    Tato silná ocel má zvláštní vlastnosti. Na rozdíl od tradičních damascénských čepelí je tato ocel složená ze střídajících se vrstev tvrdé oceli a měkčí opracované oceli, které se překládají a opětovně skovávají, dokud nevznikne ocel Suminagashi, která má přinejmenším 32 vrstev.

    Mistr Ebuchi pak přidává kousek oceli Suminagashi na každou stranu tvrdého jádra, aby získalo oporu, a následně spájí oba druhy ocele opakovaným zahříváním a opracováváním, dokud z oceli nevznikne tvar dokonalé čepele.

    Tento vysoce mistrovský proces výroby čepelí vyžaduje maximální zkušenosti, aby mistr věděl, kdy přesně mají pec a jednotlivé vrstvy oceli správnou teplotu. Rozptyl teploty, kdy lze vrstvy oceli spojit do čepele, je velmi úzký a pohybuje se v rámci několika málo stupňů Celsia.

    Dokonce i velmi zkušený mistr nožař, jako je mistr Ebuchi, někdy udělá chybu a pak celý proces začíná znovu. Dílnu mistra Ebuchiho opouští každý rok pouze několik kusů těchto drahých čepelí.

    V souladu s vysoce kvalitní čepelí z damascénské oceli jsou nože Chroma Haiku Itamae vybavené rukojetí ve tvaru osmiúhelníku z vysoce kvalitního tmavého ebenu. Kroužek, který plynule spojuje rukojeť s čepelí, je vyrobený ze špiček leštěného bizoního rohu a opatřený čepem Mekugi, typickým pro nože Haiku.

    Chroma – Haiku Itamae Suminagashi – péče

    Uhlíková ocel není nerezová. Doporučujeme proto čepel ošetřit tenkou vrstvou nekyselinového oleje na čepele po čištění a před delším uskladněním (např. oleje na čepele Prunus Armeniaca Kernel Oil nebo Hamanono Abura Oil). Pro odstranění skvrn používejte například čistič (odstraňovač) rzi KC 90. Bruste tento nůž výhradně za použití kvalitních brousků pro použití za vlhka. Nepoužívejte na broušení ocílku.

    Nemyjte nože v myčce, omyjte je v teplé vodě, ručně je osušte a po každém použití čepel ošetřete nekyselinovým olejem. Nože Haiku Pro uchovávejte v dřevěném bloku na nože Kiribaco a v obalu zabraňujícímu rezivění.